Επικοινωνία Γονέα – Παιδιού

         Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς για τη σωστή σχέση και επικοινωνία γονέα-παιδιού, αλλά και για τις σχέσεις της ευρύτερης οικογένειας. Ειδικά στην εποχή μας που ο χρόνος είναι πολύτιμος, που οι δουλειές των γονέων συνήθως δεν αφήνουν πολλά περιθώρια και που η τεχνολογία έχει αρκετές φορές αντικαταστήσει την άμεση -πρόσωπο με πρόσωπο- συνάντηση, η στέρεη σχέση και η καλή επικοινωνία γονέα- παιδιού γίνεται μια βασική ανάγκη.

          Ο αθλητισμός μπορεί σαφώς να μας βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση! Τα μικρά αλλά και μεγαλύτερα παιδιά, πολλές φορές διεκδικούν το χρόνο των γονέων. Όταν αυτός ο χρόνος είναι περιορισμένος, κρίνεται σημαντικό να διοχετεύεται σε ευχάριστες δραστηριότητες, όπως ο αθλητισμός. Η παρουσία του γονέα στους αγώνες των παιδιών, ακόμα και η μεταφορά των παιδιών στους χώρους των προπονήσεων απαιτούν λίγο χρόνο, αλλά σίγουρα αξιολογείται ως πολύ σημαντικός, καθώς προάγει τη μεταξύ τους επικοινωνία, ενώ ταυτόχρονα ο γονέας συμμετέχει σε μια σημαντική και ευχάριστη δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού. 

         Ένα ακόμα πολύ σημαντικό συστατικό για τη σχέση γονέα – παιδιού αποτελεί η προσοχή του γονέα, την οποία διεκδικούν τα παιδιά όλων των ηλικιών. H προσοχή του γονέα μπορεί να είναι αρνητική, και να εκφράζεται για παράδειγμα με φωνές, απειλές, απομόνωση ή στέρηση προνομίων του παιδιού ή στέρηση των αθλητικών του δραστηριοτήτων, μπορεί όμως να είναι θετική και να εκφράζεται για παράδειγμα  με ένα θετικό σχόλιο, ένα χαμόγελο, ή την οπτική επαφή. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διοχετεύουμε την ενεργητικότητά μας στη θετική προσοχή.

         Επίσης, τα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση! Όχι όμως με την έννοια της κατεύθυνσης και της συνεχούς επισήμανσης των λαθών τους ή με την έννοια ότι ο γονέας θα πρέπει να αποφασίζει τα πάντα μόνος του για τη ζωή τους Αντίθετα, τα παιδιά χρειάζονται από τους γονείς επιλογές με τρόπους βελτίωσης και κοινές αποφάσεις που λαμβάνονται δημοκρατικά, για οποιαδήποτε θέματα προκύπτουν. Με άλλα λόγια, η καθοδήγηση προϋποθέτει στοργή και σεβασμό προς το παιδί. 

         Η στοργή λοιπόν, είναι μεγάλη ανάγκη του παιδιού αλλά και αναφαίρετο δικαίωμά του! Το παιδί χρειάζεται  τη φροντίδα και τη ζεστασιά του γονέα σε όλες τις συνθήκες.

        Και σίγουρα βάση της στέρεης σχέσης γονέα- παιδιού είναι η ακρόαση! Είναι εγγενής η ανάγκη του ανθρώπου να θέλει τον ακούνε και να τον αναγνωρίζουν. Και ακρόαση δεν είναι μόνο η λήψη των λέξεων που κάποιος λέει, αλλά η αντίληψη των συναισθημάτων που βρίσκονται πίσω από τις λέξεις. Όταν τα παιδιά νιώθουν ότι τα συναισθήματά τους αναγνωρίζονται και εκτιμώνται, τότε είναι περισσότερο πιθανό να ακούνε τους γονείς τους.

        Ας μην ξεχνάμε, όμως, και τη φροντίδα για τον ίδιο μας τον εαυτό. Καθώς αποτελούμε πρότυπο για τα παιδιά μας η φροντίδα για τον ίδιο μας τον εαυτό αποτελεί μεγάλο θετικό αντίκτυπο στην ανατροφή των παιδιών.